Categorieën
Nieuws

Recensie cultuurpodium.nl HJVDS 2012

OEROLPARELTJE: HET JAAR VAN DE SCHLAGER DOOR BERG & BOS

Het jaar van de schlager Het jaar van de schlager Het jaar van de schlager
Door Mieke Kreunen met foto’s van Peter Rillema

Een huisje in het bos, dat was hun plekje en daar komen ze allemaal weer even terug, 10 jaar na die tragische gebeurtenis waarbij één van hen om het leven kwam. Samen met Atelier Oerol maakten Maurits van den Berg en Rik van den Bos een muzikale tragikomische voorstelling over een dag waarna het leven nooit meer onbezorgd kan zijn.

Een vriendengroep is met elkaar op pas en willen wat lekkers halen voor de BBQ. Onderweg krijgen ze een auto-ongeluk waarbij één van hen overlijdt. In de voorstelling een retrospectief over wat er gebeurde en wat dat in de levens van alle betrokkenen heeft gedaan.

Ze komen nog één keer bij elkaar om hun verhalen te vertellen en elkaar vragen te stellen. Over hoe ze ‘Jip en Janneke’ waren die door de heg naar elkaars tuin kropen en hoe onmogelijk het is dat in volwassenheid de Jip & Janneke kwaliteit niet meer kan bestaan. Over dromen die ze hadden over grootste dingen die ze zouden gaan doen en hoe de realiteit van alledag die dromen onder het stof heeft laten verdwijnen. Over hoe verlegenheid van vroeger nu isolement geworden is en over het onbegrip dat het leven zoals je dat tot nu toe kende ineens voorgoed voorbij kan zijn.

Het jaar van de schlager Het jaar van de schlager Het jaar van de schlager

Het jaar van de schlager is een prachtige lokatieproductie die grote levensthema’s als verlies, vriendschap en levenskracht op een luchtige maar toch doordringende manier aan de orde weet te stellen. Dit komt niet in de laatste plaats door de muziek van Jan Groenteman die het thema van de voorstelling vertolkt met de schlager ‘Wees niet te zuinig op je hart’.  Niet alleen is het spel verfrissend en sprankelend, de muziek geweldig maar ook het decor is vernuftig en vol symboliek. En aan het eind blijf je toch met de vraag zitten of deze ontmoeting na al die tijd nou echt gebeurd is of niet.

Deze voorstelling is absolute aanrader voor wie zich op Oerol bevindt en eens te meer een bewijs van de waarde van Atelier Oerol dat dit soort pareltjes oplevert.

www.oerol.nl | www.jangroenteman.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.