Over BERG&BOS

BERG&BOS bestaat uit acteur Maurits van den Berg en auteur Rik van den Bos. Sinds de eerste samenwerking op Toneelschool Utrecht maakt BERG&BOS regelmatig een voorstelling samen, om de overige tijd zich te laten inspireren elders. Het gezelschap ontwikkelde zich bij Atelier Oerol, onder begeleiding van Erik Snel, waar ze op locatie hun eigen signatuur vonden met een drieluik over hun generatie: Het jaar van de Schlager (2011 & 2012), In Limbo (2013) en Een geschenk uit de hemel (2014).

Daarna maakte BERG&BOS in 2014 onder de vleugels van Bellevue Lunchproducties de korte voorstelling Drive In. Het leverde een geslaagde voorstelling, vier-sterrenrecensies, een artistieke stap voorwaarts en een nominatie voor de BNG nieuwe theatermakersprijs op. 

In het voorjaar van 2016 maakte BERG&BOS hun tweede voorstelling voor de zaal: Een coming of age voor bejaarden. Het eerste project onder de vleugels van producent Via Rudolphi en in regie van Eva Line de Boer. De voorstelling werd uitsluitend lovend ontvangen door pers en publiek en leverde een nominatie voor de Taalunie Toneelschrijfprijs op. 

“We maken voorstellingen voor een breed publiek. Wij houden van stukken die zich met het publiek verbinden, want wij voelen ons niet beter of wijzer dan ons publiek. Wij labelen onze voorstellingen voor onszelf wel eens met ‘voor iedereen met een redelijk op gang gekomen prefrontale cortex’. Dit omdat de meeste personages worstelen met problemen die coming of age-achtige elementen bevatten. Op elk moment van ons leven proberen we het verband tussen verleden en heden te zien, om op basis daarvan een nieuwe stap naar de toekomst te zetten. Onze verhalen gaan vaak over zaken als de onmacht om de wereld te veranderen, de zoektocht naar moraal, angst voor de toekomst, onkunde in liefhebben, gebrek aan overzicht in het leven, leren leven met het verleden. Stuk voor stuk onderwerpen waar ook wij als mensen steeds tekort schieten. Dit falen kan komisch werken, maar uiteindelijk heeft het tragische in de voorstellingen de overhand. Luchtige ernst slaat stukje bij beetje om in onontkoombare ernst. De personages worstelen in onze stukken met kleinmenselijke, psychologische thema’s, maar ze liggen aan de basis van de grote wereldproblemen van vandaag.” 

Maurits maakt familievoorstellingen bij o.a. Toneelschap Beumer & Drost en BonteHond, won de Zilveren Krekel met de voorstelling Gasten en speelde als acteur bij o.a. Jakop Ahlbom, Toneelgroep Oostpool, Aluin, Het Filiaal & Growing up in Public.

Rik schreef o.a. voor Ro theater, NNT, Firma Rieks Swarte, Toneelschuur en Lunchtheater Bellevue. In 2010 won hij het Charlotte Köhler Stipendium als meest veelbelovende toneelschrijver van de afgelopen 5 jaar.

Één reactie op “Over BERG&BOS”

We zitten op de boot, nog na te genieten van jullie mooie voorstelling. Een verademing. Na youngt gangsters en crash geweld. Fijn. Dat we er nog bij konden zijn. In de auto gaan we naar jan luisteren. Met ontroerde, blije oerolgroet.auke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.